Oliwa z oliwek Extra Vergine De Cecco – włoska, łagodna, do wszystkiego
To porządna oliwa z pierwszego tłoczenia, robiona tylko z włoskich oliwek. Ma fajnie wyważony smak – nie za ostra, nie za gorzka – i sprawdza się w codziennej kuchni, gdzie chcesz, żeby oliwa była wyczuwalna, ale nie grała pierwszych skrzypiec.
Czym się charakteryzuje?
Zielono-złota, klarowna, o lekkiej, jedwabistej konsystencji. Pachnie świeżo – czuć oliwki, trochę trawy, może nawet jabłko. W smaku delikatna, z nutą goryczki i lekkim pieprznym finiszem, który daje znać, że to świeża oliwa. Nic nie gryzie, wszystko gładko przechodzi.
Do czego najlepiej pasuje oliwa z oliwek Extra Vergine De Cecco?
Do wszystkiego, co chcesz skropić na zimno – sałatki, makarony, pieczywo, gotowane warzywa. Fajnie robi za kropkę nad „i” na zupie kremie albo risotto. Można na niej też podsmażyć czosnek, zrobić sos do sałatki albo domowe pesto. Taka oliwa, co zawsze się przyda pod ręką.